Christelijke Muziek & Concertagenda

21e Serie Orgelconcerten Oosterkerk Zeist Zeist, Utrecht


Naam:
21e Serie Orgelconcerten Oosterkerk Zeist
Datum:
6 juli 2013

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
19:30u - 21:30u
Omschrijving:

21e Serie Orgelconcerten Oosterkerk Zeist

Op D.V. zaterdag 6 juli aanstaande gaat voor de één en twintigste achtereenvolgende keer de Serie Orgelconcerten in de Oosterkerk Zeist (Woudenbergseweg 44) van start.
Dit jaar presenteren wij u een aantal 'nieuwe' gastorganisten van internationale allure. Ook is er de presentatie van een nieuwe CD en een grote verscheidenheid aan bekende en minder bekende orgelwerken. Dit alles met 'live beeldprojectie' vanaf de speeltafel.

Willem Harold Boog opent de serie orgelconcerten met de presentatie van zijn nieuwe CD 'Hollandse Koraalkunst op zes Nederlandse orgels'. Het eerste exemplaar zal overhandigd worden aan prof. dr. W. van 't Spijker. Naast werken van Willem Boog (Psalm 42, 'Daar ruist langs de wolken' en Psalm 138) en Feike Asma (Liedbewerking over 'Gouden harpen ruisen') klinken er werken van Johann Sebastian Bach (de 'Acht kleine Praeludiën und Fugen' en twee koraalbewerkingen), Joseph Rheinberger en de beroemde Toccata van Eugène Gigout.

Een week later, zaterdag 13 juli, kunt u luisteren naar de nieuwkomer Arjan Breukhoven. Thema van dit concert is 'Populaire orgelbespeling'. Een verrassend programma met werken van Strauss, Macchia (Trumpet Tune), Bach, Händel, Sibelius (Finlandia), Balbastre, Durand, Monti (Czardas), Chopin (Minutenwals), Ketelby, Saint-Saens, Kabalevsky ('The galopping comedians'), Wagner en tenslotte een improvisatie met aansluitende samenzang over Psalm 42. Vanaf de speeltafel (met beeld en geluid) zal Arjan Breukhoven u enkele toelichtingen geven! Een bijzonder concert.

Zaterdag 20 juli is het de beurt aan de tweede nieuwkomer Simon Stelling. Deze virtuoze organist uit Alphen aan de Rijn heeft als thema: een muzikale rondreis door Europa.
Zijn programma start in Frankrijk met de Gavotte in D van Jean-Philippe Rameau. Van Duitsland/Italië met Bach's Concerto in a-moll naar Vivaldi reizen we naar Oostenrijk met Mozart (Andante für eine Walze, K.V. 616) en naar Noorwegen met Edward Grieg (Präludium, Sarabande en Gavotte in een bewerking van Simon Stelling).
Na de pauze gaat de reis verder via Nederland (Psalm 91 van Jan Zwart), België (Abdijvrede van Flor Peeters) en wederom Frankrijk met twee werken van Louis Vierne: Impromptu en de glorieuze Finale uit Symphonie VI.

Zaterdag 27 juli speelt Everhard Zwart een programma met de titel 'Uit het archief van Feike Asma'. Een bijzonder collectie van onlangs heruitgegeven orgelwerken die Feike Asma veel speelde. U kunt achtereenvolgens luisteren naar de Liedbewerking 'Komt als kind'ren van het Licht' van Feike Asma, Siciliano van Johann Sebastian Bach in een bewerking van Feike Asma, de Toccata a-moll van Johann Ludwig Krebs, Air in d-minor van John Stanley (eveneens in een arrangement van Feike Asma) en de prachtige Sonate IV van Felix Mendelssohn Bartholdy. Na de pauze speelt Everhard de Marche Héroïque van Frits Tollig, Lamentation van Alexandre Guilmant en tenslotte twee koraalbewerkingen van Feike Asma: de Liedbewerking over 'Wat de toekomst brenge moge' en Fantasie over de Avondzang.

Zaterdag 3 augustus verzorgt organist Marco den Toom het concert. Zijn programma opent met 'Inleiding en toccatine over Psalm 75' van Klaas Jan Mulder. Van Johann Sebastian Bach, in een bewerking van Marco den Toom, klinkt de Aria für Bass (BWV 508), gevolgd door de bekende Sonate IV (opus 61) van Alexandre Guilmant en 'Finlandia' van Sibelius in een bewerking van Marco den Toom.
Na de pauze van Feike Asma de Liedbewerking over 'Als ik Hem maar kenne', gevolgd door twee delen uit Symphonie VI van Charles Marie Widor: allegro en adagio. Tot besluit de Toccata in e van Joseph Callaerts en een improvisatie over een door het publiek op te geven thema!

Het volgende concert, op zaterdag 10 augustus wordt gegeven door Willem Harold Boog met als thema zijn leermeester 'Willem Hendrik Zwart'.
Dit programma opent met de feestelijke Koraalfantasie over Psalm 111 van Willem Hendrik Zwart, gevolgd door de 'Fantasie und Fuge c-moll' (BWV 537) van Johann Sebastian Bach en het Trio in c-moll van Johann Ludwig Krebs. Dan drie bekende en kenmerkende Liedbewerkingen van Willem Hendrik Zwart: 'Op bergen en in dalen', 'Leid vriendelijk Licht' en 'Boven de starren'. Het gedeelte voor de pauze eindigt met Sonate II van Felix Mendelssohn Bartholdy. Na de pauze wederom aandacht voor Willem Hendrik Zwart met het 'Feestvoorspel Psalm 81' en zijn meest bekende werk: de Fantasie over Psalm 25.
Van Alexandre Guilmant speelt Willem Boog het virtuoze 'Choral et Fugue' uit 'Sonate V en ut-mineur' (opus 80), gevolgd door 'Canonisch voorspel en koraal Psalm 84' van Jan Zwart.
Het programma eindigt met de Ouverture 'Dankt, dankt nu allen God' en 'Wilt heden nu treden' van Willem Henderik Zwart (vrij naar Jan Zwart).

Een week later, op zaterdag 17 augustus concerteert de oud Dom organist van Utrecht Jan Jansen. Ook hij is een nieuwkomer in onze serie. Op het programma staan achtereenvolgens van Henry Purcell 'Voluntary for double organ', van Dietrich Buxtehude de Fantasie over 'Wie schön leuchtet der Morgenstern', de schitterende Fantasie en Fuga g-moll (BWV 542) van Johann Sebastian Bach en van Richard Hol de Koraalfantasie 'Aus Dunkel zum Licht' ('God, enkel Licht'). Na de pauze het grootste werk in deze serie orgelconcerten: van de 'orgelreus' Max Reger - Fantasie über den Choral 'Wie schön leucht 't uns der Morgenstern' (opus 40). Een unicum voor elke serie orgelconcerten!
Jan Jansen eindigt met 'Voluntary for a Cathedral organ' van Herman Strategier.

Zaterdag 24 augustus de laatste nieuwkomer/improvisator van wereldklasse: Sietze de Vries. Hij opent met twee delen uit Sonate III van Felix Mendelssohn Bartholdy ('Con moto maestoso' en 'Andante tranquillo'). Vervolgens van Johannes Brahms twee koraalbewerkingen ('Herzliebster Jesu' en 'Herzlich thut mich verlangen') en een improvisatie in Barockstijl.
Na de pauze van Edvard Grieg 'Ases Tod' en 'Anitras Tanz' uit de 'Peer Gynt Suite, van Charles Villiers Stanford de Postlude in D-minor (opus 105) en tot besluit een improvisatie in Romantische stijl.

Het slotconcert is op zaterdag 31 augustus. Willem Harold Boog speelt een selectie van werken die door u als luisteraars zijn opgegeven. Begonnen wordt met de Fantasie over 'Halleluja, eeuwig dank en ere' van Willem Weijland. Dan volgen van Johann Sebastian Bach
het Adagio in Es-Dur (notatie Feike Asma), het Praeludium g-moll (BuxWV 149) van Dietrich Buxtehude, van Edward Elgar het bekende 'Nimrod', van Wim van der Panne 'Aria en koraal Psalm 116' en van Max Reger de wervelende Toccata und Fuge d-moll/D-Dur (opus 59). Na de pauze de Meditatie over 'Dear Lord and Father of Mankind' van Klaas Jan Mulder,
van prof. Hendrik Andriessen 'Thema met variaties' en van René Louis Becker de 'Finale' uit Sonate II in F-Major (opus 41), een werk in de lijn van Alexandre Guilmant.
De twee laatste werken staan in het teken van de Hollandse Koraalkunst. Van Feike Asma de Liedbewerking 'Weest gegroet, gij eersteling der dagen' en tenslotte een improvisatie door de concertgever.

U bent van harte welkom bij deze prachtige serie orgelconcerten op het romantische Flentrop-orgel (II/30) met toporganisten, veelzijdige- en aansprekende programma's en een gezellige sfeer. Tijdens de pauzes kunt u, onder het genot van een kopje koffie, kennismaken met de concertant. De toegang is 8 euro en kinderen tot en met 14 jaar zijn gratis.
Het programmaboekje voor de serie kost € 1,-.
De concerten beginnen om 19.30 uur en de kerk is geopend vanaf 19.00 uur.
De concerten wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende sponsoren uit Zeist, Nijkerk en Veenendaal. Voor meer informatie: www.willemharoldboog.nl

Adres:
Woudenbergseweg 44
Postcode:
3701BC
Plaats:
Zeist (Boek overnachting in Zeist)
Dagje uit in Zeist | Activiteiten Utrecht

Provincie:
Utrecht

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Anders

Uitvoerenden:
Willem Harold Boog - CD presentatie
Overhandiging eerste exemplaar aan Prof. dr. W. van 't Spijker

Entreeprijs volwassenen:
€ 8,00
Entreeprijs kinderen:
Gratis


Internetadres:
http://www.willemharoldboog.nl
Email adres:
orgelcommissie apenstaartje willemharoldboog.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Willem Harold Boog.
Telefoon:
0332452218


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2013-06-17 19:51:15

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar