Christelijke Muziek & Concertagenda

Concert Ciconia Consort: Glas en staal Den Haag Centrum, Zuid-Holland


Naam:
Concert Ciconia Consort: Glas en staal
Datum:
26 oktober 2024
Tijd:
20.15u - 22.15u
https://www.youtube.com/watch?v=aJiqF_lozbc
Beluister geluidsfragment
Omschrijving:

Programma
FREDERICK DELIUS (1862-1934) – Aquarelles for string orchestra (1917), arr. Eric Fenby
GEORGE ANTHEIL (1900-1959) – Serenade for string orchestra (1948)
CONSTANT VAN DE WALL (1871-1945) – Wajanglegende (1925)
ANDRÉ CAPLET (1878-1925) – Conte Fantastique après ‘Le Masque de la Mort rouge’ for harp & string orchestra (1919)
GUILLAUME LEKEU (1870-1894) – Adagio (1891)
MAURICE RAVEL (1875-1937) – Petite Symphonie à cordes (1903), arr. Rudolf Barshai
Glas en Staal, geloof in een nieuwe wereld voert ons naar de Belle Époque, de intrigerende tijd van de grote wereldtentoonstellingen en het ongebreidelde geloof in vooruitgang. Muziek uit de tijd van ingenieursarchitectuur van de Parijse Tour Eiffel, het Londense Crystal Palace en het Amsterdamse Paleis voor Volksvlijt.
In 1851 wordt de eerste wereldtentoonstelling gehouden als grote internationale expositie waarin deelnemende landen een beeld geven van hun economische, sociale, culturele en technische ontwikkeling. Gebouwen of kunstwerken als de Eiffeltoren en het Atomium in Brussel zijn nu de stille getuigen van een tijd die bol stond van optimisme en een geloof in technische vooruitgang. Vooral de tentoonstelling van 1889 in Parijs had grote invloed op de westerse muziek. Debussy, die werd geïnspireerd door de Javaanse dans en de gamelanmuziek, is hiervan wel het bekendste voorbeeld. In Parijs kon je ook kennismaken met muzikaal theater uit Vietnam en oriëntaalse en Egyptische dans en muziek. Muziek was zo overheersend aanwezig op de expo, dat journalisten spraken van ‘een muzikale orgie’. Ook was deze wereldtentoonstelling de start van de muziek technologie in de vorm van Edisons grammofoon en de ‘théatrophone’, een beetje zoals tegenwoordig de ‘bioscopera’ waarbij we overal ter wereld kunnen genieten van live overgezonden voorstellingen uit de Metropolitan Opera in New York of de Scala in Milaan.
George Antheil is dé componist van nieuwe moderne technieken. Met zijn werk Ballet Mécanique, met onder meer 16 speciaal gesynchroniseerde piano’s, elektrische klokken, een sirene en 3 vliegtuigpropellers, zorgde hij voor een ware rel in Parijs. Antheil was ook de mede-uitvinder van frequency hopping; een techniek die nog steeds wordt toe gepast in draadloze digitale communicatietechniek zoals gps, bluetooth en wifi. Zijn swingende Serenade for String Orchestra stamt uit zijn Hollywoodtijd in meer romantische stijl met zowel invloeden van Prokofiev als de jazz.
De Nederlands-Indische componist Constant van de Wall schreef zijn Wajanglegende voor strijkorkest. Hij brengt de Oosterse gamelanmuziek op geniale wijze tot klinken op strijkinstrumenten.
Ciconia Consort verwelkomt in Glas en Staal de Franse harpiste Alexandra Bidi, die als gedreven en muzikale persoonlijkheid de Ciconia publieks- en orkestprijs kreeg van het Internationale ARD Musikwettbewerb 2023. Zij soleert in Conte Fantastique aprés ‘Le Masque de la Mort rouge’ van André Caplet, een leerling van Claude Debussy. Het concert wordt besloten met de prachtige Petite Symphonie à cordes van Maurice Ravel met vernieuwende compositietechnieken en exotische klanken, in een orkestratie van zijn strijkkwartet door Rudolf Barshai.

Adres:
Nieuwe Kerk, Den Haag
Postcode:
2511 BM
Plaats:
Den Haag Centrum (Boek overnachting in Den Haag Centrum)
Dagje uit in Den Haag Centrum | Activiteiten Zuid-Holland

Provincie:
Zuid-Holland

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Ensemble
Doelgroep:
Alle leeftijden
Anders:
klassieke muziek

Uitvoerenden:
Strijkorkest Ciconia Consort
o.l.v. Dick van Gasteren
Soliste: Alexandra Dibi, harp

Entreeprijs volwassenen:
€ 33,00
Entreeprijs kinderen:
€ 7,50

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt
Invalidentoilet:
Ja
Lift:
Ja

Internetadres:
https://ciconiaconsort.nl/glas-en-staal/
Email adres:
info apenstaartje ciconiaconsort.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Ciconia Consort o.l.v. Dick van Gasteren.

Kaarten:
https://www.cornelisdevlaming.nl/kaarten-bestellen/

Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2024-07-05 12:56:11

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar