Van onze redacteur Tineke Smits
29-11-13Het Monteverdi Kamerkoor brengt u in kerstsferen met een bijzondere avond rondom de Kerstmotetten van Francis Poulenc. Omlijst door orgelimprovisaties.
Reacties: Wat vindt u? Reageer op dit artikel.
Dirigent Wilko Brouwers heeft de leiding over tweeëntwintig zangers. Hoewel hij zelf geen geluid voortbrengt en niet eens een stokje vasthoudt, regisseert hij zijn Monteverdi Kamerkoor Utrecht toch naar mooie successen. Dat heeft iets magisch, vindt hij zelf.
Een dirigent staat tegenover de zangers. Voelt Brouwers zich dan wel deel van het koor? "Ja en nee. Ik voel me verbonden met de groep, maar blijf tegelijkertijd op zekere afstand. Ik ben een soort stadgids die de zangers door de stad leidt. De stad is in dit geval het muziekstuk. Je doel is om je zangers en het publiek de belangrijke plaatsen van een stad te tonen."
Na acht, negen weken repeteren staat het koor dan toch op de planken. Ook vanavond, op het podium in de Edesche Concertzaal. "En als het goed lukt, brengen we samen de boodschap over. Die komt zeker niet alleen van de dirigent."
Wilko Brouwers zit al in het dirigeervak sinds 1980. En sinds vierentwintig jaar bij het Monteverdi Kamerkoor. En nog steeds geniet hij ervan. Al is het belangrijk dat er uitdaging blijft. "Daarom blijf ik mezelf graag ontwikkelen. Ik kijk veel naar andere dirigenten en praat met de zangers. Ook die samenstelling wisselt, maar dat is goed, dat houdt het koor fris. De manier van dirigeren is ook een zoektocht, hoor. Ik word er steeds vrijer in en probeer nieuwe dingen uit. Het doel is steeds om de componist te vertegenwoordigen en het koor duidelijk te maken hoe ze iets op een bepaalde manier moeten doen. Niet omdat ik dat wil, maar omdat de componist het volgens mij zo bedoeld heeft."
"De Kerstmotetten van Francis Poulenc worden best vaak uitgevoerd, maar vaak als één geheel", vertelt Brouwers. "Wij doen het anders, we wisselen af met gregoriaanse werken of motetten uit de renaissance. Ook werken we nu voor het eerst samen met organist Hayo Boerema, hij verbindt alle koorwerken door improvisaties. Ik zie de hele avond namelijk als compositie, samengesteld uit verschillende stukken. Of een soort museum. Dan word je er ook een beetje moe van als er achter elkaar schilderijen in dezelfde stijl hangen. Het wordt een verrassende avond. Spectaculair ook, want het koor gaat samen met het orgel improviseren!"
Tweeëntwintig mensen tegelijk spontaan laten improviseren, dat lukt niet zomaar. Daarom hebben Brouwers en Boerema van tevoren wel een soort routebeschrijving uitgezet.
Hoewel het Monteverdi Kamerkoor gevestigd is in de Domstad, komen de zangers overal vandaan om wekelijks te repeteren en op te treden met het koor. "Het merendeel komt zelfs buiten Utrecht vandaan", vertelt Brouwers met lichte trots. Acht of negen weken is het kamerkoor ongeveer bezig om een concert voor te bereiden. Een werk concertklaar maken, dat is één van de taken van de dirigent. "Ik kan niet op een knopje drukken en 'poef', het is in in orde. Ik heb van tevoren altijd een idee in mijn hoofd van hoe het moet gaan klinken. Vervolgens moet ik alles uit de kast halen om dat tot klinkende werkelijkheid te brengen."
Het Monteverdi Kamerkoor is vrijdag 20 december te horen in de Edesche Concertzaal. Bestel hier tickets!
Bestel tickets voor het kerstconcert van het Monteverdi Kamerkoor
Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda
Reacties: Reageer op dit artikel.