Van onze redacteur Grytsje Anna Pietersma
20-03-14Beleef Pasen eens als Petrus, die bittere tranen weende. Laat hedendaagse muziek het lijdensverhaal heel dichtbij brengen. Of denk in stilte na over Christus' kruiswoorden die in de muziek indringend doorklinken. Muziek brengt het kruis nabij door drie verschillende concerten in de Edesche Concertzaal.
Reacties: Wat vindt u? Reageer op dit artikel.
Diepbedroefd door zijn eigen verraad, huilde Petrus bittere tranen na het kraaien van de haan. Hoe moet hij zich gevoeld hebben toen Jezus hem daarna in de ogen keek? Het Collegium Musicum Amsterdam vertolkt het Lagrime di San Pietro van de componist Orlandus Lassus, gecombineerd met een meer traditionele passie van dezelfde componist. "Het is zijn idee over wat Jezus gevoeld heeft, heel menselijk", vertelt dirigent Anthony Zielhorst. Het mooiste deel is volgens de dirigent het laatste 'Zie de mens'. "Het snijdt door de ziel, dat laatste deel."
De bittere tranen van Petrus - Collegium Musicum Amsterdam.
Vrijdag 28 maart om 20:00 uur.
Edesche Concertzaal.
"Mijn God, mijn God, waarom hebt gij mij verlaten?" Met muziek van Joseph Haydn zet het Kurios Klarinetkwartet de luisteraars even stil. De Oostenrijkse componist componeerde muziek geïnspireerd op de zeven kruiswoorden van Christus. Tussen deze zeven delen met muziek is tijdens het concert ruimte voor stilte en bezinning. Rust om na te denken over het lijden van Christus en de woorden die hij sprak. Een kunstschilder zet tijdens het concert de muziek om in beeld en creëert live een kunstwerk. Het concert eindigt daverend met de aardbeving, die losbarstte toen Jezus de geest gegeven had.
Haydn's zeven kruiswoorden - Kurios Klarinetkwartet
Zaterdag 12 april om 20:00 uur.
Edesche Concertzaal.
Een eeuwenoud verhaal krijgt een hedendaags geluid in het passieconcert De dood van de Zoon. Moderne liedjes krijgen een heel andere betekenis, door ze in het licht te zetten van het lijden en sterven van Jezus Christus. Nummers van artiesten als Bruce Springsteen en Spinvis omlijsten het lijdensverhaal, wat door één verteller vertolkt wordt. De uitvoering is geïnspireerd door de bekende Matthaus-Passion van Bach, maar dan zonder de 18e-eeuwse muziek. Een verhaal wat de luisteraar belooft mee te nemen in de angst, de woede en het verraad. Maar ook in geloof, hoop en liefde.
De dood van de Zoon.
Donderdag 17 april om 20:15 uur.
Edesche Concertzaal.
Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda
Reacties: Reageer op dit artikel.
Nienke - di 01-04-14 12:46:53
De dood van de Zoon is absoluut een aanrader!