Van onze redacteur Grytsje Anna Pietersma
07-04-14Het liefst voeren ze het ieder jaar rond Pasen opnieuw uit: de zeven kruiswoorden, geschreven door Joseph Haydn. Speciaal voor zijn Kurios Klarinetkwartet, maakte Peter Koetsveld een bewerking van dit meesterwerk. "Ik vind het zo mooi dat ik bij wijze van spreken nu alweer uit zie naar de uitvoering van volgend jaar."
Reacties: Wat vindt u? Reageer op dit artikel.
Het liefst houdt hij hem vlakbij zich, zijn klarinet. Vreemde handen raken zijn instrument niet aan zonder zijn aanwezigheid. En zelfs 's nachts houdt de klarinet hem bezig, bekent klarinettist Peter Koetsveld van het Kurios Klarinetkwartet. "Ik droom wel eens dat ik hem in de trein laat staan. Echt een nachtmerrie." Met zijn geliefde klarinet staat Peter Koetsveld nu op het podium met het Kurios Klarinetkwartet. Een droom van de klarinettist, die twaalf jaar geleden uitkwam. "Ik weet het nog goed, onze eerste repetitie in een huiskamer in Zeist. De salontafel moest aan de kant, want we hadden natuurlijk ruimte nodig. Eerst is het dan best aftasten, het duurt een tijdje voordat je elkaar aanvoelt." Speciaal voor hen vier arrangeerde Peter zelf 'Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze', oorspronkelijk geschreven voor strijkkwartet. Het muziekstuk wat ze ook uitvoeren op 12 april in de Edesche Concertzaal.
"In het vliegtuig naar Zuid-Afrika, waar ik na twintig jaar weer terugkeerde, heb ik zitten arrangeren, vertelt Peter. "Lukt dat wel?, is dan de vraag. Maar er is zo iets moois uit voortgekomen." De Duitse componist Haydn is niet per se een favoriet van Peter, maar toch heeft de compositie ‘Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze’ zijn hart gestolen. Als tiener raakte hij niet in de ban van de popmuziek, zoals veel leeftijdsgenoten. "Ik raakte in de ban van Mozart, mijn eerste muzikale liefde. Veel muziekliefhebbers noemen zijn muziek briljanter dan dat van Haydn. Maar in dit stuk, dat Haydn maakte voor een andere opdrachtgever, stijgt hij boven zichzelf uit lijkt het wel. Alsof hij door de kruiswoorden zo gegrepen is", legt Koetsveld uit. "Ik vind het zo mooi dat ik bij wijze van spreken nu alweer uit zie naar de uitvoering van volgend jaar." Het liefst voert het Kurios Klarinetkwartet dit concert ieder jaar in de lijdenstijd uit. Zodat het voor mensen eenzelfde traditie wordt als het bezoeken van een Matthaus Passion.
"Persoonlijk vind ik het fantastisch dat mensen die geloofswoorden horen en er misschien door op zoek gaan of geïnteresseerd raken. En ze te laten delen in de grote waarde van deze muziek," vertelt Peter Koetsveld. Muziek weet hem te raken, maar toch moet hij zijn emoties op het podium beteugelen. "Een goede muzikant is altijd betrokken. Anders is het net alsof je iets natekent. Je moet zelf iets creëren. En dan is het de kunst om emotioneel betrokken te zijn, maar wel professioneel te blijven en je tranen te bedwingen. Luisterend naar muziek heb ik daar geen moeite mee, dan kan ik zo in huilen uitbarsten." Voor de musicus is er geen leven zonder muziek. "In de klarinet, die ik van haver tot gort ken, kan ik mijn drive en mijn emoties kwijt."
Christus' laatste woorden - Kurios Klarinetkwartet
Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda
Reacties: Reageer op dit artikel.