Van onze redacteur Jan-Willem van Ree
14-06-16Slechts weinig musici is het gegeven om bij een orkest van wereldniveau te spelen. Voor Nicholas Schwartz, contrabassist van het Koninklijk Concertgebouworkest, werd deze droom werkelijkheid. Moeiteloos kwam hij door de selectieprocedure van dat orkest. Ondanks dat hij bij een van de beste orkesten speelt, bleef hij een gewone jongen uit Boston.
Reacties: Wat vindt u? Reageer op dit artikel.
Schwartz is 18 februari 2017 te horen in een uniek concert van pianiste Anna Fedorova en leden van het Koninklijk Concertgebouworkest. Ze spelen Chopins Tweede Pianoconcert. Vóór de pauze zijn de orkestleden onder de naam Camerata RCO samen met cellist Benedict Kloeckner te horen met Dvoráks meesterlijke Tweede Strijkkwintet. Bestel tickets voor dit bijzondere concert van muzikale vrienden!
Nicholas Schwartz, één van de leden van Camerta RCO, vertelt: "Als kind was ik nauwelijks met klassieke muziek bezig. Goed, als kleuter begon ik met vioolles, maar na een jaar had ik het wel gezien. Ik stapte over op gitaar en saxofoon, later kwamen daar drums bij en uiteindelijk basgitaar. Mijn muziekleraar was de leider van een bandje en vroeg op een gegeven moment of ik niet wilde meespelen; ze konden nog wel een basgitarist gebruiken. Veel van mijn vriendjes deden ook mee. We hadden geen hoge ambities en speelden vooral voor ons plezier, jazz en rock ‘n roll. In die tijd besteedde ik veel meer tijd aan skateboarden. Op een gegeven moment behoorde ik zelfs tot de beste skateboarders van Boston."
Echt interesse in muziek kreeg Schwartz pas toen zijn ouder hem meenamen naar het vooraanstaande Tanglewood Festival. "Daar kon je deelnemen aan cursussen en kreeg ik les van prominente jazzmusici. In Tanglewood maakte ik eigenlijk echt goed kennis met klassieke muziek, én met de contrabas."
Vanaf dat moment gaat het snel. Nicholas wordt toegelaten tot de muziekafdeling van de universiteit van Boston, waar hij les krijgt van onder anderen Edwin Barker. Daar bekwaamde hij zich verder in het solo contrabasspel. Nicholas won een aantal belangrijke concoursen. Zo ging hij de geschiedenisboeken in als de tot dan toe jongste winnaar van de International Society of Bassist Competition. Daarnaast was hij de eerste en enige contrabassist die de Stulberg International String Competition won. "Het was eigenlijk dankzij deze ervaringen dat ik tot de conclusie kwam dat ik beter bij Europese orkesten pas, omdat ze meer ‘solo georiënteerd’ zijn. Bovendien zijn er hier in Europa ook meer mogelijkheden om solo en kamermuziek te spelen."
Een concert door het Koninklijk Concertgebouworkest in Boston bleek achteraf bepalend voor zijn latere carrière. Schwartz diept een herinnering op: "Ik hoorde dat er een Europees orkest zou spelen en wilde er graag bij zijn. Ik had één van de beste plaatsen in de zaal en werd overrompeld door de klank van het orkest. Achteraf herinner ik me nog bijna elke noot van dat concert. 'Daar wil ik ooit bij horen', nam ik me tijdens het luisteren voor." Wonder boven wonder lukte het Nicholas om een paar jaar later een plekje in datzelfde Concertgebouworkest te veroveren.
Over het concert in de Edesche Concertzaal vertelt Nicholas: "Omdat we met leden van het Concertgebouworkest spelen, hebben we gekozen voor stukken met een orkestrale uitstraling. Zo spelen we een prachtige bewerking van Chopins Tweede Pianoconcert, met natuurlijk een glansrol voor Anna Fedorova. Ook het Tweede Strijkkwintet van Dvorák heeft een haast symfonische uitstraling. Als één van de weinige Romantische componisten schreef Dvorák een contrabas voor, wat het stuk aanzienlijk meer diepte geeft."
Bestel tickets voor het concert van Anna Fedorova, Benedict Kloeckner en Camerata RCO.
Bezoek de website van de Edesche ConcertzaalZoek een klassiek concert in de Christelijke Concert Agenda
Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda
Reacties: Reageer op dit artikel.