Christelijke Muziek en Concertagenda

Het Groot Reformatiekoor herdenkt de Reformatie

Megakoor zingt speciaal Reformatie-repertoire

Van onze redacteur Tineke Smits

29-10-16

De Reformatie wordt in 2017 en 2018 groots herdacht met optredens van een megakoor. Het idee voor dit vijfhonderdjarige ‘jubileum’ is van Refo500 en organist Peter Wildeman. Het eerste concert met z'n allen was op 15 oktober in de Sint-Joriskerk in Amersfoort.

Terugblik op 15 oktober

Peter Wildeman vertelt: "Het concert van het Reformatiekoor was een unieke belevenis. Met meer dan 400 zangers de psalmen en gezangen van Luther zingen was zeer bijzonder om mee te maken. En het leuke is dat er inmiddels al bijna 400 zangers zich hebben opgegeven voor Reformatiekoor 2. We hebben nog 100 zangers nodig om volgend jaar 500 jaar Reformatie te herdenken met 500 zangers." Er worden dan enkele unieke Reformatie-concerten gegeven in heel het land, en ook staat er een Luther-muziekreis op stapel. Opgeven hiervoor kan nog steeds via www.reformatiekoor.nl.

Reformatie-Cantate

Het Groot Reformatiekoor is een bestaand christelijk koor dat een repertoire zingt dat helemaal is gelinkt aan de Reformatie en reformator Maarten Luther. Het koor zingt onder meer een speciaal gecomponeerde Reformatie-Cantate, Geneefse Psalter en het bekende ‘Een vaste Burcht’.

Wat is de Reformatie?
Met de Reformatie wordt de scheiding bedoeld die zich in de zestiende eeuw voltrok binnen het westerse christendom en de stroming die daaruit voortkwam. Maarten Luther was samen met Johannes Calvijn en anderen voorvechter van deze beweging. Zij keerden zich vooral tegen de toen heersende opvatting dat de mens zelf zijn redding moet bewerkstelligen. Een bekende gebeurtenis, dat als uitgangspunt wordt genomen voor de Reformatie, was dat Maarten Luther 95 stellingen tegen de deur van de Slotkerk in Wittenberg timmerde. Alleen is dat nooit gebeurd, wel publiceerde hij in die tijd zijn stellingen met behulp van de boekdrukkunst. Lees meer over de Reformatie.

Elf regio's

Samen met de overkoepelende organisatie Refo500 wil Het Groot Reformatiekoor de Reformatie herdenken. En iedereen die wil kan daar aan meedoen. Er zijn elf regio’s waar je je (nog steeds) kunt aansluiten bij Het Reformatiekoor 1.0, als je tenminste ouder bent dan zestien jaar:

- Amersfoort en Sliedrecht onder leiding van Martin Zonnenberg;
- Apeldoorn en Nunspeet onder leiding van Rik Gerritsen;
- Krimpen en Barneveld onder leiding van Ria v/d Noort;
- Bollenstreek onder leiding van Hugo van der Meij;
- Middelharnis en Tholen onder leiding van Cees het Jonk;
- Goes onder leiding van Peter Wildeman;
- Heerenveen onder leiding van Marco Hoorn;
- Hardenberg, Hollandscheveld en Nijverdal onder leiding van Frank Kaman;
- Terneuzen onder leiding van Willy van Zweden;
- Oud-Beijerland onder leiding van Wilhelm Groenendijk;
- Urk onder leiding van Jacob Schenk.

Voor het Reformatiekoor 2.0 zijn nog zangers nodig, dat is dus voor het seizoen 2017-2018. In april en mei beginnen daarvoor de repetities. In september 2017 staat de Reformatie-cantate op de planning. Aan beide koren meedoen? Dan ontvang je korting.

Concerten

Het koor startte in april 2016 in elke regio. In september en oktober wordt nog drie keer geoefend en zaterdag 15 oktober, tijdens de landelijke dag in de Sint-Joriskerk in Amersfoort, studeren alle koren samen, onder leiding van dirigent Martin Zonnenberg, organist Peter Wildeman en pianist Joost van Belzen. ’s Avonds is er een concert in de Joriskerk. Elk koor geeft dan nog twee optredens in hun eigen regio.

Bezoek de website van het Reformatiekoor

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Reacties: Reageer op dit artikel.

Piet Lindenberg - wo 31-08-16 17:14:00
De ondertitel van dit artikel snap ik niet; Nederlands is het in ieder geval niet, grammaticaal: "Megakoor zingt speciale Reformatie-repertoire". Maar inhoudelijk mag men wel wat kritischer zijn: waarom de Reformatie herdenken met een koor van 500 personen? De muziek uit die tijd is juist veel meer geënt op kleine ensembles en Luther schreef zijn liederen niet om door koren van 500 personen te laten uitvoeren. Zijn liederen zijn veel meer bedoeld als persoonlijke expressie van zijn geloofsbeleving en dienden om de gemeenten het Woord op de lippen te leggen. Gek genoeg leidt dit soort herdenkingen tegenwoordig tot massa-betogingen voor eigen publiek, terwijl de reformatoren heel andere dingen voor ogen stonden. Ik hoop ook muzikale Reformatieherdenkingen bij te wonen, maar dan wel van een heel ander (in ieder geval veel minder massaal) karakter.


Overnachten en uitstapjes: boek een hotel in Amersfoort. Zoek tips voor een dagje uit in Utrecht.

 Laatst gewijzigd: 08-11-16 - Geplaatst: 12-08-16