Van onze redacteur Jan-Willem van Ree
13-09-16De toekomst van de gitaar ziet er rooskleurig uit, want het instrument is populair. De ideale situatie zou je denken. Desondanks rust Peter Constant, voorman van de Gitaarsalon Roadshow, niet op zijn lauweren. Sterker nog, juist nu het zo goed gaat met de gitaar heeft hij een missie.
Reacties: Wat vindt u? Reageer op dit artikel.
“We hebben soms het gevoel dat de klassieke gitaar nog een beetje in zijn eigen wereld blijft hangen”, vertelt hij. “Gitaristen spelen vooral voor elkaar. Met de Gitaarsalon Roadshow proberen we dat te doorbreken, want er is een veel groter publiek te winnen voor de gitaar!” Anders dan je misschien zou verwachten, groeide Constant op in een niet bepaald muzikaal gezin. “Ik ben geboren op het Australische platteland en kom uit een familie van vrachtwagenchauffeurs, niet op voorhand de grootste klassieke-muziekliefhebbers”, lacht hij. Des te opmerkelijker is het dat hij zich in relatief korte tijd ontwikkelde tot een van de beste Australische gitaristen van zijn generatie. Als leerling van Timothy Kain studeerde Peter af als ‘most outstanding graduate’ aan de Canberra School of Music. Daarna behaalde hij aan de Amerikaanse Yale University zijn Masterdiploma bij Benjamin Verdery. Tussendoor trouwde hij in de Verenigde Staten met zijn grote liefde Marion Schaap en ze vertrokken samen naar Australië. Allebei kregen ze een baan aangeboden aan het prestigieuze conservatorium van Melbourne. De perfecte omstandigheden voor twee jonge veelbelovende musici, maar ergens knaagde er iets.
Luister live naar de Gitaarsalon Roadshow op vrijdag 23 september 2016!
“We waren best wel jong om op dat moment al in een vaste conservatoriumbaan te belanden en we merkten dat Australië echt een eiland is. Op een gegeven moment heb je overal gespeeld en breekt het voortdurend letterlijk heen-en-weer vliegen je op. Bovendien zat Australië eind jaren negentig in een recessie.” Voor Peter en Marion waren er daardoor genoeg redenen om uit te kijken naar een werkplek met meer vooruitzichten. “Ons oog viel toen op Nederland. Niet alleen omdat Marion Nederlandse is, maar ook omdat het in die periode een gunstig land was om je als musicus te vestigen. Nederland heeft hetzelfde aantal inwoners als Australië toen, maar hier zit je maximaal een paar uur in de auto om van de ene plaats naar de andere te komen. Bovendien is het buitenland dichtbij."
Een ander belangrijk onderdeel van de Gitaarsalon is de Roadshow. “Met verhalen en achtergronden willen we de rijkdom en variëteit van de gitaar laten zien”, aldus Peter. “De rode draad door het Edese programma is de Franse muziek die we verbreden met middeleeuwse muziek, en een hommage aan de Roma gitaarlegende Django Reinhardt.” Zelfs de oude Argentijnse tango komt voorbij. “Parijs was in de tijd vóór Piazzolla een van de populairste tangosteden, vooral de armere wijken. Flamenco en tango kun je daarom wel zien als volksmuziek van de armen.”
Voor de Gitaarsalon Roadshow nemen Peter Constant en zijn kompanen een indrukwekkende verzameling gitaren mee naar de Edesche Concertzaal. “Marion en ik hebben uit Australië veel bijzondere handgemaakte gitaren meegenomen, maar we hebben nog meer. Anders dan bij de viool is de akoestische gitaar vooral de gitaar gebleven. Tot voor kort bestonden er geen sopraan- of baritongitaren”, legt Peter uit. “Maar de gitaarbouwers van nu zijn daar wel mee bezig. Wij arrangeren bestaande muziekstukken om deze nieuwe instrumenten te benutten. De gitaarwereld is erg in ontwikkeling. Het kan zomaar zijn dat op dit moment de Stradivarius onder de gitaren wordt gebouwd.” De meest bijzondere gitaar die de Gitaarsalon in bezit heeft, wordt liefkozend de ‘Oma-gitaar’ genoemd. “Dat is een lage contrabasgitaar en dus ook heel groot. We noemen haar ‘oma’, omdat ze zo lekker dik en knuffelig is”, vertelt Peter. Maar achter elk instrument zit wel een bijzonder verhaal. “Elke kras of deuk doet iets met de klank.”
Bestel tickets voor het concert van de Gitaarsalon Roadshow op vrijdag 23 september 2016
Bezoek de website van de Edesche ConcertzaalMeer nieuws van Christelijke Concert Agenda
Reacties: Reageer op dit artikel.