Christelijke Muziek en Concertagenda

Sander van Marion jubileert met Franse orgelmuziek

Organist blijft zich inzetten om het orgel dichtbij te brengen

Van onze redacteur Tineke Smits

27-09-16

Als je de naam van Sander van Marion noemt, denk je automatisch aan Franse orgelmuziek. Die twee zijn onafscheidelijk met elkaar verbonden, al zestig jaar lang. Daarom hoor je tijdens de feestelijke jubileumtour van de organist veel sfeervolle Franse orgelmuziek.

Karakteristiek orgelspel

Zestig jaar ja, zo lang zit de organist-componist-dirigent al in het vak. Een diamanten jubileum! De musicus, geboren in 1938, kreeg zijn opleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en werd al gauw een bekende naam, mede door zijn karakteristieke orgelspel en improvisatietalent. Een must dus, om hem als orgel- of muziekliefhebber een keer live gehoord te hebben!

Het orgel dichtbij brengen

Zoals hij altijd heeft gedaan, wil Van Marion zich nog steeds inzetten om het orgel dichter bij de mensen te brengen. In al die tijd dat Van Marion actief is op het orgel, ziet hij een grote verschuiving in het aantal bezoekers dat naar orgelconcerten komt. "Toen ik 20 was had ik 500 mensen in de Sint Jan. Nu is de orgelserie daar gestopt. Ja, er is heel veel gebeurd in die zestig jaar. Ik vind het een droevige zaak dat het orgel bij de jeugd niet meer in zwang is. Nu heb je combo’s in kerkdiensten. Maar er zijn nog wel veel orgelconcerten, eigenlijk teveel. Iedereen vist in dezelfde vijver. In Duitsland is veel meer belangstelling! Hier in Nederland hangt het orgel toch een beetje aan de kerk vast. Er is wel veel interesse onder reformatorisch publiek, maar dat vind ik ook wel weer jammer, want het orgel is voor iedereen. Het is mijn inzet om het orgel voor iedereen toegankelijk te maken."

Dat het orgel helemaal niet zwaar hoeft te zijn, maar ook heel licht kan klinken, is iets wat Sander van Marion graag tijdens zijn concerten demonstreert. "Ik wil het orgel sprankelend bespelen." Lachend vervolgt hij: "Ik trek dus niet alle registers open, maar ik gebruik ze wel allemaal! César Franck noemde het orgel zijn orkest; ik denk daar ook zo over."

Onderscheidingen

Diverse onderscheidingen vielen Sander van Marion ten deel, zoals de Zilveren Erepenning door de Minister van Cultuur in 1971. Ook de gemeente Den Haag heeft hem met de Stadspenning geëerd. Hij is één van de weinige Nederlandse organisten met de prestigieuze Médaille d'Or van de Société Académique Arts, Sciences, Lettres te Parijs voor zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur. Een Koninklijke onderscheiding ontving Sander van Marion met zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Franse orgelmuziek

En deze bijzondere jubilaris viert zijn zestigjarige jubileum graag met andere muziekliefhebbers. Zoals gezegd neemt Franse orgelmuziek een aparte plaats in in de lange carrière van Sander van Marion. In zijn jubileumconcerten neemt hij de bezoekers mee op een boeiende tijdreis door de veelzijdige geschiedenis van de Franse orgelmuziek. Het hof van Zonnekoning Lodewijk XIV is het beginpunt, met muziek van de beroemde familie Couperin. Via de Franse Revolutie met variaties over de Marseillaise maakt Sander de overstap naar de negentiende eeuw. Het beroemde Franse symfonische orgel doet zijn intrede, waarvoor grootheden als César Franck, Alexandre Guilmant en Charles-Marie Widor grote stukken componeerden. Geniet onder meer van Francks 'Pièce héroïque' en de sfeervolle 'Suite Gothique' van Léon Boëllmann en vier het feest met Sander van Marion mee!

Bestel tickets voor het jubileumconcert van Sander van Marion

Bezoek de website van Sander van Marion

Bekijk alle concerten van Sander van Marion

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Reacties: Reageer op dit artikel.

Arjan Breukhoven - do 29-09-16 09:26:31
Precies zoals ik Sander ken! Een goed ambassadeur van het grootste en meest gecompliceerde muziekinstrument ter wereld! Sander, dank voor 60 jaar muzikaal genoegen!


Overnachten en uitstapjes: boek een hotel in Ede. Zoek tips voor een dagje uit in Gelderland.

 Laatst gewijzigd: 06-10-16 - Geplaatst: 23-09-16