Christelijke Muziek en Concertagenda

Heb jij al kaartjes voor het Festival Oude Muziek?

Beleef in Utrecht de mooiste oude muziek

Van onze redacteur Jan-Willem van Ree

17-08-18

Van 24 augustus tot en met 2 september dompelt de stad Utrecht zich onder in de oude muziek. Het jaarlijkse Festival Oude Muziek pakt dit keer groots uit met een tiendaags festival vol Bourgondische overvloed en weelde. En dat mag je letterlijk nemen, want muziek die aan het Bourgondische hof klonk, staat centraal. Ensembles van formaat, waaronder het Huelgas Ensemble en Cantica Symphonia nemen je mee naar de woelige veertiende en vijftiende eeuw.

Vier Bourgondische hertogen

Politieke intriges en oorlog. Onder deze omstandigheden schreven componisten als Tapissier, Grenon, Fontaine en Lebrun hun muziek. Het zijn stukken niet alleen ter meerdere eer en glorie van God, maar ook van de hertogen. Daarom deden deze componisten er extra hun best op. Veel van deze composities klinken nauwelijks op de concertpodia. Dat is best merkwaardig, want juist muziek vormt de bakermat van de veel bekendere polyfonie uit de zestiende eeuw. Bourgondië is de plek waar het allemaal ontstond en tot bloei kwam.

François Couperin

Een andere rode draad door het programma vormt de muziek van François Couperin, die in 2018 precies 350 jaar geleden werd geboren. Niet alleen was Couperin van de Zonnekoning, Lodewijk XIV, samen met Rameau en Lully behoorde Couperin tot de spreekwoordelijke drie musketiers van de Franse barok. Van Couperin hoor je onder meer subtiele klavecimbelmuziek, maar ook twee indrukwekkende orgelmissen, gespeeld door de jonge organist Jean-Luc Ho.

Jean-Philippe Rameau

Ook die andere belangrijke componist van de Franse barok, Jean-Philippe Rameau komt voorbij. Hij is de beroemdste componist die Bourgondië heeft voortgebracht en wordt daarom ook wel eens het Franse equivalent van Bach genoemd. Van Rameau beleef je de avondvullende opera 'Les Boréades'. En er klinkt nog meer muziek van Rameau in de vorm van cantates, kamermuziek en nog veel meer, zoals het Requiem van Jean Gilles, dat tijdens de begrafenisdienst van Rameau werd uitgevoerd.


 Laatst gewijzigd: 03-09-18 - Geplaatst: 17-08-18