Christelijke Muziek en Concertagenda

Bachs meesterwerk: het Weihnachtsoratorium

Het Nederlands Kamerkoor brengt Bachs complete kerstverhaal!

Van onze redacteur Jan-Willem van Ree

10-12-18

Wat Bachs Matthäus-Passion is voor de passietijd, dat is zijn Weihnachts-Oratorium voor de kersttijd. In dit ongeëvenaarde meesterwerk heeft Bach de geboorte van Jezus in de mooiste muziek gevat. Vaak worden er delen uit het 'Weihnachtstoratorium' uitgevoerd. Het Nederlands Kamerkoor daarentegen zingt dit seizoen het stuk in zijn geheel.

Wat is Bachs 'Weihnachtsoratorium'?

Net als Händels 'Messiah' klinkt Bachs 'Weihnachtsoratorium' vaak in de periode rond Kerst. Toch is er een groot verschil tussen beide werken, want het stuk van Bach vertelt echt het kerstverhaal, terwijl de 'Messiah' over het hele leven van Jezus gaat.
Bach schreef zijn 'Weihnachtsoratorium' voor de periode van Kerst 1734 tot en met Driekoningen 1735. Hoewel de zes delen in Bachs tijd afzonderlijk werden uitgevoerd op de verschillende kerstdagen, beschouwde Bach de cyclus als één samenhangend geheel en gaf hij het de titel 'Weihnachtsoratorium'. De eerste drie delen voor de (toen nog) drie kerstdagen vertellen het geboorteverhaal. Het vierde deel is gewijd aan Jezus' besnijdenis. In de laatste twee delen (voor Driekoningen) staat het bezoek van de wijzen uit het Oosten centraal.

Nederlands Kamerkoor

“Peter Dijkstra weet kracht, energie en precisie te bundelen”, schreef NRC in 2017 over de uitvoeringen van Bachs 'Weihnachtsoratorium' door het Nederlands Kamerkoor. Ook voor deze concertreeks werkt het Nederlands Kamerkoor weer samen met barokmusici uit de internationale top. Sopraan Hannah Morrison, altus Maarten Engeltjes, tenor Benedikt Kristjansson en bas Tobias Berndt tekenen voor de solopartijen, begeleidt door het Praagse Collegium 1704, een van de beste ensembles uit de wereld van de oude muziek.

Waar en wanneer

Het Nederlands Kamerkoor zingt Bachs 'Weihnachtsoratorium' op verschillende plekken in Nederland. Bekijk hieronder het tourschema:
- 18 december, Lochem, Grote of Sint-Gudulakerk
- 19 december, Utrecht, TivoliVredenburg
- 20 december, Arnhem, Musis Sacrum
- 21 december, Naarden, Grote Kerk
- 22 december, Leiden, Pieterskerk
- 23 december, Amsterdam, Muziekgebouw aan 't IJ


 Laatst gewijzigd: 10-12-18 - Geplaatst: 10-12-18