Van onze redacteur Jan-Willem van Ree
23-02-23Het Apollo Ensemble brengt vanaf vrijdag 17 maart Keisers aangrijpende Brockes-Passion op verschillende concertpodia in Nederland. Heb je eens zin in wat anders dan Bach? Dan is deze barokpassie aan absolute aanrader!
Reacties: Wat vindt u? Reageer op dit artikel.
In de Duitse barok waren de passies van Händel, Telemann en Reinhard Keiser veel bekender dan die van Bach. Dat had veel te maken met de tekst waarop deze componisten hun passiemuziek baseerden. Barthold Heinrich Brockes, een dichter uit Hamburg, schreef in 1712 namelijk een meesterlijk libretto over het lijden en sterven van Christus. Het bijzondere aan Brockes is dat hij minder strikt vasthoudt aan de letterlijke evangelietekst. Daarmee kon de dichter nog meer inzetten op de dramatiek van het lijdensverhaal.
Voor Reinhard Keiser (1674-1739) was de tekst van Brockes een ware inspiratiebron. Sterker nog, het was direct een schot in de roos. Keiser was in 1712 de eerste componist die de gloednieuwe passietekst van Brockes op muziek zette. En hoe! Als operacomponist wist hij exact hoe hij zijn publiek moest raken. En dat doet zijn muziek nog steeds. Met zijn Brockes-Passion was Keiser een echte trendsetter, want grootheden als Telemann en Händel volgden zijn voorbeeld. Zelfs Bach voerde Keisers passiestuk uit.
De afgelopen jaren stonden de Brockes-passies van Händel en Telemann en de Johannes-Passion van Bach (sterk beïnvloed door Brockes) op het programma. Uitvoeringen van de Brockes-Passionen door het Apollo Ensemble zijn de afgelopen jaren in ruim dertig landen in Europa, Noord-Amerika en Azië op televisie uitgezonden. Kijk hieronder waar je Keisers Brockes-Passion kunt beluisteren?
Bekijk de trailer voor Keisers 'Brockes-Passion'
Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda
Reacties: Reageer op dit artikel.