Van onze redacteur Jan-Willem van Ree
16-08-23Bij de naam Mendelssohn hoor je in gedachten waarschijnlijk al de muziek van de beroemde Bruiloftsmars uit zijn Ein Sommernachtstraum. Het Midsummer Ensemble zet op 2 september in de Amsterdamse Dominicuskerk een andere beroemde nachtmuziek van Mendelssohn in het midzomerzonnetje: Die erste Walpurgisnacht. Dit adembenemende, maar weinig gehoorde stuk koppelt het Midsummer Ensemble aan Mendeldssohns beroemde koorcompositie Psalm 42. Beeld: Klassische Walpurgisnacht (Edmund Friedrich Kanoldt, 1845-1904)
Reacties: Wat vindt u? Reageer op dit artikel.
In 1831 componeerde Mendelssohn een tiendelige wereldlijke cantate op het gedicht Die erste Walpurgisnacht van Johann Wolfgang Goethe. Het stuk speelt zich af in oeroude tijden op de grens van winter naar lente. Wat Mendelssohn wellicht het meest in het gedicht aansprak waren zowel de sprookjesachtige scènes als de quasi angstaanjagende passages. Collegacomponist Hector Berlioz was in ieder geval erg onder de indruk van de muziek en het stuk. Over het slot zei hij: "Je weet niet wat je het meest moet prijzen in deze finale, het orkestrale of het koorwerk, of de wervelende dynamiek en reikwijdte van het geheel."
Tegenover de wereldlijke sprookjesachtigheid staan twee vam Mendelssohns geestelijke koorstukken: Psalm 42 'Wie der Hirsch schreit nach frischem Wasser' en het a capella motet 'Herr, nun lässest du deinen Diener in Frieden fahren'. Psalm 42 beschouwde Mendelssohn als het het beste werk in zijn soort dat hij ooit heeft geschreven. Opvallend in het stuk is een prachtige lyrische solo voor de sopraan.
Naar eigen zeggen is het Midsummer Ensemble het zonnigste gezelschap van Amsterdam en staat vanaf het begin onder de enthousiaste leiding van dirigent Jeroen Spitteler. Ieder jaar studeren koor en orkest in korte tijd een pittig, aanlokkelijk programma in. Klassiekers als Mozarts 'Requiem', Bachs ‘Missa’ uit de, 'Hohe Messe' (BWV 232) en Rossini’s 'Petite messe solennelle' zijn de revue gepasseerd. Daarnaast zet het gezelschap ook graag de tanden in modernere werken, zoals 'Litanie' van Arvo Pärt of Poulencs ontroerende 'Stabat Mater'.
Lees meer over Mendelssohns Psalm 42
Lees meer over Felix Mendelssohn
Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda
Reacties: Reageer op dit artikel.