In Nederland hoort Händels 'Messiah' net zo bij Advent en Kerst als Bachs 'Matthäus-Passion' bij de periode voor Pasen. Op steeds meer plekken in Nederland beleef je dit wereldberoemde oratorium uit de barok. Maar wat maakt dit stuk zo bijzonder en waarom willen steeds meer mensen het horen? Je leest er meer over in dit artikel. Ook geven we een overzicht van de plekken waar je de 'Messiah' van Händel live kunt meemaken.
Reacties: Wat vindt u? Reageer op dit artikel.
De 'Messiah' van Händel is een groots opgezet oratorium voor solo zangstemmen, koor en orkest. Het stuk gaat niet alleen over het leven van Jezus op aarde, maar begint al in het Oude Testament waar over de komst van de Messias wordt gesproken. Ook stopt het niet met Hemelvaart. Het laatste van de drie delen gaat over de Wederkomst en de eeuwige heerschappij van de Messias. Hoewel het stuk bijna tweeënhalf uur duurt, houdt Händel je voortdurend geboeid door de grote afwisseling aan muzikale stijlen en vormen. Dat varieert van machtige koren (zoals het bekende 'Hallelujah') tot intieme aria's en kleurrijke instrumentale stukken zoals de 'Pifa' en het bijna swingende 'For unto us a son is born'.
Hoewel 'Messiah' een diep religieus werk is, schreef Händel het niet voor een kerkdienst. 'Messiah' klonk voor het eerst tijdens een benefietconcert in een theater. Sommige tijdgenoten vonden dit heiligschennis, maar desondanks werd 'Messiah' snel een klassieker. Händel zelf was verbaasd over wat hij had gemaakt. "Ik geloof dat ik de hemel en God voor me heb gezien", zei de componist ontroerd, nadat hij het tweede deel had voltooid. Händel dirigeerde zelf de première in 1742 in Dublin. Nadat de laatste klanken van het 'Halleluja'-koor waren weggestorven, stond een geëmotioneerde koning George II op van zijn stoel om eer te betonen aan deze overweldigende compositie.
30 november - CZOV De Nieuwe Ster, Zwolle, Academiehuis Grote Kerk
14 december - Nieuwe Philharmonie Utrecht, Zwolle, De Spiegel
15 december - Nieuwe Philharmonie Utrecht, Amsterdam, Westerkerk
16 december - Nieuwe Philharmonie Utrecht, Schiedam, Havenkerk
19 december - Nieuwe Philharmonie Utrecht, Utrecht, TivoliVredenburg
20 december - Nieuwe Philharmonie Utrecht, Groningen, Nieuwe Kerk
21 december - Nieuwe Philharmonie Utrecht, Rhenen, Cunerakerk
22 december - Bachkoor Brabant, Breda, Grote Kerk
22 december - Nieuwe Philharmonie Utrecht, Amersfoort, De Flint
23 december - Nieuwe Philharmonie Utrecht, Leiden, Stadsgehoorzaal
Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda
Reacties: Reageer op dit artikel.