Christelijke Muziek en Concertagenda

Beleef het Internationaal Orgelfestival Haarlem

Kom luisteren tijdens het Internationaal Orgelfestival Haarlem

Van onze redacteur Jan-Willem van Ree

03-07-24

Heel Haarlem orgelt! Dat geldt zeker voor het beroemdste festival rondom het orgel, het Internationaal Orgelfestival Haarlem. Van 13 tot en met 27 juli ademt Haarlem alles wat met de koning onder muziekinstrumenten te maken heeft. Natuurlijk zijn er de orgelconcerten, maar er is nog zoveel meer. Ga mee op carillonexcursie en beklim de toren van de Sint-Bavokerk met aansluitend een carillonconcert. Of bezoek het vermaarde Improvisatieconcours, waar je het orgel van een verrassende kant hoort.

Beeld: ©Internationaal Orgelfestival Haarlem

Orgelwandeltocht als opwarmertje

Het festival begint op zaterdag 13 juli met een smakelijke appetizer: de Orgeldag. Vanaf 10:15 uur maak je een mooie wandeltocht door de historische binnenstad van Haarlem. Onderweg bezoek je eeuwenoude schilderachtige kerken, zoals de Waalse Kerk, de Nieuwe Kerk en de Lutherse Kerk. In iedere kerk word je getrakteerd op een concertje van een half uur. De wandeltocht eindigt aan het eind van de middag in het walhalla van de Nederlandse kerk- en orgelbouwkunst, de Grote of Sint-Bavokerk. In dit monumentale kerkgebouw beluister je het wereldberoemde Müller-orgel.

Dat het Internationaal Orgelfestival Haarlem juist in die stad plaatsvindt, is allesbehalve toeval. De Sint-Bavokerk herbergt namelijk een van de beroemdste orgels ter wereld. In 1738 bouwde Christian Müller toentertijd het grootste orgel ter wereld. Geen wonder dat het instrument toen (en nog steeds) veel bekijks trok. Grote componisten als Georg Friedrich Händel en Wolfgang Amadeus Mozart reisden speciaal naar Haarlem om dit muzikale wereldwonder van dichtbij te horen, te zien én te bespelen.

Eerste uitvoering ooit

's Avonds wordt het festival officieel geopend in de Sint-Bavokerk. Organist Laurens de Man, kersverse winnaar van de Nederlandse Muziekprijs, brengt dan samen met drie koren en een kinderkoor de eerste uitvoering ooit van A Child of Books. Dit stuk is geïnspireerd op het gelijknamige kinderboek van de New Yorker bestseller auteur Oliver Jeffers en illustrator Sam Winston. De Belgische componist Bart Verheyen maakte er een meeslepend muziekstuk van vol verbeeldingskracht.

Improvsiatieconcours

Wie orgel zegt, denkt ook direct aan improvisatie. Geen wonder dat het Internationaal Improvisatieconcours al jarenlang een vast onderdeel is van het festival. Sterker nog, het is zelfs uitgegroeid tot het belangrijkste orgelconcours ter wereld. Het winnen van ‘Haarlem’ vormt voor velen dé springplank tot een internationale carrière. Ben jij benieuwd naar de beste organisten van morgen? Dan is het zeker de moeite waard om de voorrondes en de grote finale te bezoeken. Zoals bij improvisaties betaamt, worden van de deelnemers bijzondere prestaties gevraagd. Niets staat van tevoren vast, alles gebeurt in het moment.

Wat maakt het Müller-orgel tot het pronkstuk van Haarlem? Ga er maar eens voor staan, dan ervaar je de grootsheid van het instrument. Met een hoogte vanaf de grond van bijna dertig meter beslaat het orgel de gehele westmuur van de kerk. Behalve de vele orgelpijpen (de langste zijn bijna elf meter hoog), vallen de rijk vergulde versieringen op. Bovendien is het instrument gedecoreerd met 25 meer dan levensgrote beelden, gemaakt door de Amsterdamse beeldhouwer Jan van Logteren. De bekroning van het orgel, helemaal in de top, vormen twee leeuwenfiguren die het wapen van Haarlem vasthouden. In de achttiende eeuw en ook nog vandaag is er geen twijfel mogelijk, dit orgel is het pronkstuk van Haarlem!

 Laatst gewijzigd: 04-07-24 - Geplaatst: 03-07-24