Van onze redacteur Hans Bossenbroek
11-01-07Maarten 't Hart is begin februari aanwezig op een psalmzangmiddag in de Groote of Nieuwe Kerk van Maassluis. Hij is aanwezig omdat hij een roman schreef over de psalmenoproer van 1775 in de vissersplaats. Tijdens 'Zoals de vissers psalmen zongen' worden psalmen gezongen op de wijze zoals dat in de 18e eeuw werd gedaan.
Reacties: Wat vindt u? Reageer op dit artikel.
De in Maassluis geboren schrijver signeert zijn boek 'Het psalmenoproer' (in augustus 2006 verschenen) na afloop van de psalmzangmiddag op 10 februari 2007. Hij is er ook om te ervaren hoe de mensen in zijn boek psalmen zongen. De samenzangmiddag staat dan ook in het teken van de psalmenruzie in de jaren 1775 en 1776 in de Zuid-Hollandse gemeente. De spanningen ontstonden destijds rondom het versnellen van het langzame zingen van psalmen. Een gedeelte van de bevolking van Maassluis was het in 1775 al niet eens met de invoering van een nieuwe psalmberijming door de Staten Generaal. Toen de kerkenraad besloot dat de bijbelse liederen óók nog sneller gezongen moesten worden, kwam de bevolking in opstand. Later werd deze ruzie bekend als het 'Maaslandsluyse Psalmenoproer'.
De psalmen worden zowel op langzame als op snelle wijze gezongen op de psalmzangmiddag. 'Voorzanger' Piet de Groot verleent daaraan zijn medewerking. Het monumentale Garrelsorgel wordt bespeeld door Jaap Kroonenburg, organist van de kerk. Kerkmusicus Arie Eikelboom geeft een muzikaal overzicht van vier eeuwen psalmen zingen. De psalmzangmiddag is onderdeel van de tentoonstelling 'Psalmenoproer in Maassluis' in het nabijgelegen Gemeentemuseum Maassluis.
Informatie tentoonstelling 'Psalmenoproer in Maassluis'
Concertdetails psalmzangmiddagWebsite Gemeentemuseum Maassluis
Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda
Reacties: Reageer op dit artikel.