Van onze redacteur Frederike Hessing
16-02-07Ik geloof dat God elke generatie muziek geeft die Hem de eer geeft, zegt voorganger Witmer van de Baptistengemeente uit Westerhaar. “In de tijd van Calvijn was dat andere muziek dan tegenwoordig.” Deel 1 in de serie Voorgangers over christelijke muziek.
Reacties: Wat vindt u? Reageer op dit artikel.
Voorganger Witmer stoort zich over het algemeen niet aan de ontwikkelingen van veranderingen van muziekvormen in de loop der tijden. Het zit meer in de woorden, dan in de muziek, denkt Witmer. “Een stukje vervlakking is er wel, door het verlies van sommige woorden bij het opnieuw vertalen van liederen.”
“Ik heb zelf eens het nummer van Queen ‘Who wants to live forever?’ gebruikt als inleiding op een preek. Zulke muziek kan wel, maar het moet functioneel zijn en niet in plaats van de gemeentezang. Daarvoor zijn er genoeg geestelijke liederen. Sommige kerken die wel de gemeentezang vervangen door rock- en popmuziek bijvoorbeeld van de band U2 willen populair zijn. Ik denk niet dat het daar om gaat,” zegt dominee Witmer.
Tijdens de kerkdiensten van de Baptistengemeente hoor je het orgel nog steeds, hoewel minder. “Eerst hadden we twee of drie gemeenteleden die, onder begeleiding van de organist of pianist, liederen zongen voor de dienst. Sinds 2005 hebben we een muziekteam. Dat bestaat uit twee ploegen van tien à twaalf mensen, die onder meer met drums en basgitaar begeleiden.” Het verlangen naar meer muzikale begeleiding tijdens de diensten, was hiervoor de aanleiding.
Desondanks koopt de gemeente binnenkort een elektronisch orgel. “We hebben voor bepaalde nummers toch nog steeds het orgel nodig. Zoals de gezangen en liederen die we op zangavonden voor ouderen zingen. Het elektronische orgel is een stuk kleiner dan het oorspronkelijke orgel, maar kan gekoppeld worden aan de piano en heeft ook het orgelgeluid.”
De Baptistengemeente zingt 75 tot 80 procent Opwekking in de kerkdienst en voor de rest gezangen uit de Baptistenbundel ‘Liederen voor de gemeentezang’. “Tien jaar geleden was dat andersom. Dat is een hele verschuiving. Daarom zijn er speciaal voor de ouderen eens in de twee maanden zangavonden. Dan zingen we psalmen, gezangen en liederen uit de bundel ‘Johannes de Heer’. Dit doen we voor de ouderen omdat zij aan deze liederen herinneringen hebben.”
Lied 48 - het ‘Ere zij God’ - uit de bundel ‘Johannes de Heer’ roept een speciale herinnering op bij predikant Witmer. “In 1975 was ik in Israël. Toen zongen wij dit lied in de velden van Efratha, waar de engelen eeuwen geleden datzelfde lied zongen. Dat was heel bijzonder. Het is mijn lievelingslied, het geeft alles weer: het geeft de eer aan de Here - 'Ere zij God' en het spreekt van Zijn plan voor de wereld - 'Vrede op aarde'. Bovendien gaat het over Zijn liefde voor alle mensen - 'Welbehagen'.”
Dominee Witmer luistert veel naar muziek. “Dat vind ik prettig, ik word daar rustig van. Ik hou van rustige, klassieke muziek; Beethoven, Bach. Niet Strauss daar word ik gek van. In de auto heb ik onder andere cd's van Beatles-zanger Paul McCartney en Opwekking liggen.” Witmer vindt rapmuziek niks. “Mijn kinderen vinden Bach bagger, ieder zijn eigen smaak.”
Zo is het ook met kerkmuziek. “Toen ik jong was had mijn vader de bundel ‘Glorieklokken’ dat was toen nieuw. Nu kent niemand het meer. Dat hou je toch van die golfbewegingen. In elke generatie heeft muziek hetzelfde doel; je gevoel naar God uiten.”
De website van de Baptistengemeente uit Westerhaar
Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda
Reacties: Reageer op dit artikel.