Van onze redacteur Hans Bossenbroek
19-04-07Het gevaar bestaat dat het nieuwe liedboek van de PKN een karakterloze bundel wordt. Althans, dat betoogt hymnoloog- musicoloog dr. Jan Smelik in een opinieartikel in het Reformatorisch Dagblad van donderdag. “Het proberen samen te brengen van de PKN-diversiteit in één officiële bundel is een prachtig streven, maar is meteen ook de achilleshiel van het project.”
Reacties: Wat vindt u? Reageer op dit artikel.
Het nieuwe liedboek, dat waarschijnlijk in 2012 in de kerkbanken ligt, moet PKN'ers van de rechter- én de linkerflank aanspreken. Daarin schuilt volgens Smelik, hymnoloog-musicoloog en redactielid van het in 2001 uitgegeven boek ”Het kerklied. Een geschiedenis”, het gevaar dat het nieuwe liedboek “een allegaartje is van rijp en groen, waarbij het rijpe volgens de een het groene is volgens de ander”. Het streven om de diversiteit binnen het kerkgenootschap in één liedbundel samen te brengen betiteld Smelik in het betoog als loffelijk.
Toch blijft het volgens de wetenschapper nog maar de vraag of en hoe gemeenten en kerkleden het vernieuwde liedboek accepteren. “Maar het blijft de vraag in hoeverre de PKN-gemeenten die vaak al naar volle tevredenheid andere bundels gebruiken nog een nieuwe bundel als de hunne zullen accepteren, eventueel naast de reeds gebruikte. Temeer wanneer in het nieuwe liedboek -wellicht meer dan voorheen- liedrepertoire staat dat hun een doorn in het oog is, en misschien ook wel een 'doorn in het vlees' wordt.” Ook pleit de wetenschapper in het artikel voor het behoud van het Geneefse Psalter. Hij vindt het een van de goede punten van de nota van de Interkerkelijke Stichting voor het Kerklied (ISK). Volgens Smelik is Nederland een van de weinige landen waar het Geneefse Psalter nog ongeschonden in de kerkboeken staat.
Desondanks is Smelik er niet helemaal gerust op dat het gaat lukken een goede opvolger te maken voor het huidige liedboek. Hij schrijft: “Bij de totstandkoming van het nieuwe liedboek zullen (onder andere in werkgroepen) de verschillende kerkelijke stromingen betrokken worden. En dus is de vraag relevant of de opvattingen van de ISK op het lied en de liedbundel in voldoende mate gedeeld worden binnen de PKN. (...) Het gevaar bestaat dus dat de criteria en de visie van de ISK gaandeweg het proces uiteindelijk toch het onderspit gaat delven omdat men -hoe dan ook- een bundel wil krijgen waarin alle stromingen zich zullen herkennen en waarbij alle modaliteiten zich thuis zullen voelen.”
Opinieartikel in het Reformatorisch Dagblad
Website Jan SmelikMeer nieuws van Christelijke Concert Agenda
Reacties: Reageer op dit artikel.
w post - vr 22-02-08 16:59:53
laten we ons nu bij de Psalmen en enige gezangen houden, als we die nu ook al overboord gooien hoe ziet het er dan over 10 jaar uit?
laten wij ons nu aan de woorden van David houden die hem door God zelf zijn ingegeven.
en als we nu dat nieuwe liedboek hebben wat willen u/jullie dan over 10 jaar opweking?
sommige vernieuwingen zijn goed voor de Kerk maar lang niet allemaal!