Christelijke Muziek en Concertagenda

“Het Wilhelmus heeft iets”

Van onze redacteur Frederike Hessing

20-04-07

Ooit leerde Mieneke Heetebrij op school dat het Wilhelmus een verzetslied is. De details is ze inmiddels vergeten. Wel vindt de secretaresse van de Christelijke Oranjeverening Sint Jans-klooster het goed om het lied in stand te houden. “Het is een goed vaderlandslied, het heeft iets.” Deel 2 in de serie het Wilhelmus belicht.

“Het Wilhelmus raakt me gewoon, ik kan het niet verklaren. Als ik het zing krijg ik kippenvel.” De secretaresse van de Christelijke Oranjeverening in de plaats Sint Jansklooster, vindt dat het nationale lied een goede inhoud heeft. “Qua taalgebruik kun je merken dat het een oud lied is, maar dat doet er niet toe.”

Christelijke tekst

Vooral het zesde couplet heeft een goede tekst volgens Mieneke Heetebrij. “Zoals het destijds geschreven is, kan het ook van deze tijd zijn. Het is een christelijk lied en met name nu je merkt dat het christendom afneemt, een minder belangrijke plaats in neemt in de samenleving is het goed dat er in het Wilhelmus toch een christelijk tekst zit en blijft.”

Toch vindt de secretaresse het eerste en het zesde couplet even mooi. “Het vers heeft iets meer inhoud naar mijn mening, vanwege mijn christelijke achtergrond en mijn christen zijn. Tekstueel gezien is het echt christelijk, maar daarom vind ik het niet mooier dan het eerste couplet. Het eerste couplet is belangrijker om te kennen, het is echt de trendsetter van het Wilhelmus.”

Meezingen

“Als inwoner van Nederland moet je het eerste couplet kennen. Ik kan me heel erg storen aan mensen die niet meezingen. Of dat ligt aan het feit dat ze de tekst niet kennen of het lied niet mooi vinden, doet niet ter zake.” Zelf kent Mieneke Heetebrij de twee, bekendste coupletten uit haar hoofd. “We zingen ze af en toe in de kerk naar aanleiding van Koninginnedag en de verjaardag van de koningin, kroonprins en prinses Maxima. We zingen soms in de kerk ook andere coupletten van het Wilhelmus, maar dat is lang geleden.”

Op Koninginnedag gaan ze in het dorp Sint Jansklooster in ieder geval het eerste couplet van het Wilhelmus zingen. “Wij als Oranjevereniging beginnen dan om acht uur ’s morgens. Samen gaan we met gas ongeveer vijfhonderd ballonnen opblazen.” Rond kwart voor tien delen de leden van de vereniging de ballonnen uit aan kinderen. “Als het goed is hebben de kinderen op school een ballonkaartje gekregen, die ze aan de ballon kunnen vastmaken. We houden een ballonwedstrijd.” Deze wedstrijd vindt plaats op de jaarlijkse Kloostermarkt. Deze markt gaan de mensen openen door het Wilhelmus te zingen. Onder muzikale begeleiding van het plaatselijke muziekkorps SDG – Soli Deo Gloria. “Na de opening gaan alle ballonnen de lucht in.”

Hoe Mieneke Heetebrij verder de dag zal doorbrengen, weet ze nog niet. “Het is afhankelijk van wat mijn vrienden gaan doen. Ik vier Koninginnedag niet altijd in Sint Jansklooster. Ik ben ook wel eens in Amsterdam geweest.”

Wilhelmus: Willem van Nassov
Het Wilhelmus is sinds 10 mei 1932 het Nederlandse volkslied. Het bestaat uit vijftien coupletten, waarvan meestal het eerste en het zesde couplet wordt gezongen. Het Wilhelmus is een geuzenlied. Geuzen waren Nederlandse tegenstanders van de Spaanse koning Philips II. Het Wilhelmus weerspiegelt de tweestrijd van Willem van Oranje in de opstand tegen deze koning. Aan de ene kant probeert Willem van Oranje trouw te zijn aan de Spaanse koning, maar aan de andere kant is hij boven alles trouw aan het Nederlandse volk. Alle eerste letters van de coupletten vormen de naam Willem van Nassov, zoals Willem van Oranje ook werd genoemd.

 Laatst gewijzigd: 20-04-07 - Geplaatst: 19-04-07