Van onze redacteur Redmar Smit
08-12-12Kerstfeest en rockmuziek, kan dat samen? De Amerikaanse artiest Jeremy Camp denkt van wel. In september bracht hij zijn achtste studio album uit 'Christmas: God with us'. Het is zijn eerste volledige kerstalbum in zijn tienjarige muziekcarrière. En het is helemaal zijn ‘ding’ geworden.
Reacties: Wat vindt u? Reageer op dit artikel.
"Ik wilde kerstliedjes opnemen die ik luisterde toen ik opgroeide. Ook koos ik een paar liedjes die mijn familie en ik heel graag zingen. Alleen wilde ik ze wel eigen maken", vertelt Jeremy op zijn blog.
Het album begint met een kerstgroet van Jeremy. Daarna barst het vuurwerk los. Zijn versie van 'Jingle bell rock' knalt door de speakers. Zo kennen we hem. Maar of ik er nu echt een kerstgevoel bij krijg? Nee, dat niet! Wel brengt hij een fris en nieuw kerstgeluid op de markt. Ook het nummer 'Hark! The herald angels sing' is verrassend en origineel. Zijn soms ietwat rauwe stem maakt het geheel spannend en lekker om naar te luisteren. 'Joy to the world' is ook een aangename verassing op de cd. Hoewel de traditionele tekst overeind blijft staan, komen er ook wat nieuwe stukjes tekst tussendoor.
Hoewel ik nog steeds niet het idee heb dat ik naar een kerstcd luister, verandert dat bij het horen van het schitterende nummer 'O little town of Bethlehem'. Er komt bij mij ineens een kerstgevoel omhoog. De opening van het de track is gevoelig gezongen. Zijn stem komt meer dan goed uit de verf op dit liedje. Het nummer gaat vrij snel in een hogere versnelling. Verrassend zijn de kerstbellen die je op de achtergrond hoort. Ook een koortje op de achtergrond maakt dit kerstgevoel compleet. Het blijft gelukkig niet bij dit liedje, want ook 'Let is snow' is aangenaam om naar te luisteren. De vrolijk klinkende akoestische gitaar brengt duidelijk sfeer aan dit nummer. 'Have yourself a merry little Christmas' is het beste liedje op het album. Ga zitten met warme chocolademelk en droom maar even lekker weg. Een heerlijk nummer! Een prachtige en rustige versie van deze gouwe ouwe. Een ander hoogtepunt is 'Mary did you know'. Dit nummer wordt vaak als een mooie gevoelige ballad uitgevoerd, maar Jeremy flikt het opnieuw een steengoed arrangement neer te zetten. 'O come, o come Emmanuel' heeft wat meer orkestrale tinten en is daarmee gelijk een genot om naar te luisteren. Bovendien heeft het nummer een schitterende outro. De cd bevat ook een nieuw geschreven nummer 'God with us'. Een prima nummer, maar komt bij mij niet echt binnen. Het is geen geslaagde poging om een nieuw nummer te schrijven rond de naam 'Emmanuel'. Het is te standaard. Steeds komen de woorden op hetzelfde neer. Later in het liedje komen steeds losse zinnen van andere kerstliedjes aan bod, zoals: 'O come all ye faithful' en 'Come and behold Him'. De tekst is dus niet echt vernieuwend. Een typisch dertien in een dozijn nummer.
Het leuke aan het album is, is dat Jeremy Camp tussen de liedjes door korte fragmenten heeft waarin hij liedjes inluidt met een bijbeltekst. Het album krijgt hiermee een extra dimensie: Jeremy vertelt niet alleen het kerstverhaal door middel van zijn liederen, maar ook door de Bijbel te openen. Deze afwisseling is plezierig en dat maakt dit zeventien nummers tellende album tot één compleet geheel.
Jeremy Camp levert een prima kerstalbum af. Er bestaan niet veel van dit soort kerstcd's en dat maakt deze uniek. Voor degene die meer van de vertrouwde oude stijl van kerstmuziek houden, biedt dit album niet zo heel veel. Dit is echter wel Jeremy Camp zoals we hem kennen. De nummers zijn afwisselend, vernieuwend en verrassend. Met dit album in je cd-speler kan je Kerst niet meer stuk.
Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda
Reacties: Reageer op dit artikel.